Heinz Hermann Thiele leköszön jövőre a Knorr-Bremse AG Felügyelőtanács éléről

2015. november 09.

Heinz Hermann Thiele, a Knorr-Bremse AG főrészvényese és a társaság Felügyelőtanácsának Elnöke a következő év márciusától lemond a Felügyelőtanács és Tanácsadó Testület elnöki pozíciójáról. A Knorr-Bremse kötelékében eltöltött több mint 46 évet követően – amelyből 28-at az Igazgatótanács, 9-et pedig a Felügyelőtanács tagjaként dolgozott végig – Heinz Hermann Thiele a továbbiakban több időt kíván magánéletének szentelni és többet szeretne saját üzleti érdekeltségeivel foglalkozni. További tájékoztatásig a werdohli Vossloh AG Felügyelőtanácsának Elnöke marad.

• Heinz Hermann Thiele. © Knorr-Bremse AG

• Dr. Bernd Bohr.

Kijelölt utódja az 59 éves Dr. Bernd Bohr, aki 2013-ig a Robert Bosch GmbH Gépjármű Csoportjának társaság globális gépjárműipari tevékenységeiért felelős Elnöke volt.

„A Knorr-Bremse Csoport vezetőjeként eltöltött több mint 30 év elteltével, figyelembe véve azt is, hogy néhány hónapon belül betöltöm a 75. évemet is, a jövőben több időt szeretnék magánéletemnek szentelni és többet foglalkoznék saját üzleti érdekeltségeimmel is” — mondta Heinz Herman Thiele. „Természetesen, mondanom sem kell, a Knorr-Bremse Csoport részvényeseként továbbiakban is szoros kapcsolatot szeretnék ápolni a társasággal és továbbra is részt vállalok minden fontos, különösen pedig minden stratégiai jelentőségű döntés meghozatalában.”

Heinz Hermann Thiele 1969-ben, jogi tanulmányainak befejezését követően csatlakozott a Knorr-Bremse Szabadalmi Osztályához jogi szakértőként. 1972-től az újonnan létrehozott Jogi és Szabadalmi Osztályának vezetője, 1975-től a Haszongépjármű Fékrendszerek egység vezetője, majd 1979-ben a Igazgatótanács ügyekért felelős tagja lett.

1985. szeptemberében kinevezték a Knorr-Bremse Igazgatótanácsának Elnökévé, majd ugyanabban az évben többségi részvénycsomag tulajdont szerzett a Csoportban. A forgalomban lévő részvények fokozatos megvásárlása révén a Thiele család a társaság kizárólagos tulajdonosává vált, és e helyzetét a mai napig megtartotta. 2007. április 1-jén Thiele úr lemondott a igazgatótanácsi elnöki pozíciójáról és a Knorr-Bremse AG Felügyelő Tanácsának elnökségét vállalta.

Amikor 1985-ben a 3500 főt foglalkoztató, mintegy 254 millió eurós forgalmú (amelyből 180 milliót a fékrendszerek üzletág állított elő) Knorr-Bremse tulajdonosává vált, Heinz Hermann Thiele mélyreható, a társaság legfőbb erősségeire (vasúti és haszongépjármű fékrendszerek) összpontosító strukturális folyamatot indított.

Gyorsan felismerte a társaság tevékenységeinek a nemzetközi léptékűvé fejlesztésének fontosságát. Már a nyolcvanas évek elején létfontosságú kapcsolatokat hozott létre észak- és dél-amerikai partnerekkel és vállalatokat alapított olyan, nagy növekedési potenciállal rendelkező piacokra lépett, mint Japán, Oroszország, India és Kína.

A társaságnak a mai napig rendkívüli mértékben előnyére válik ez a korai piacra lépés. Thiele Úr felügyelte a termékkör tudatos, szisztematikus bővítését és a társaságot egy hagyományos alkatrész-beszállítóból korszerű rendszerszállítóvá fejlesztette. A Knorr-Bremse ma a világ vezető vasúti és haszongépjármű fékrendszer gyártója. A Vállalatcsoport portfoliójába tartoznak még az automatikus ajtó- és belépőtető rendszerek, fűtő, szellőztető és légkondicionáló rendszerek, áramátalakító rendszerek, továbbá elektromos alkatrészek vasúti járművekhez.

Az elmúlt évtizedekben a Knorr-Bremse folyamatosan növelte forgalmát és jövedelmét. A 2014. pénzügyi évben a társaság globális forgalma elérte az 5.2 milliárd eurót, ezzel az előző évhez mért 21 %-os növekedést valósított meg. A Knorr-Bremse ma mintegy 25 ezer főt foglalkoztat, akik közül több mint háromezren a fejlesztés terén dolgoznak. A cég a 2015 is várhatólag sikerrel zárja.

Heinz Hermann Thiele már be is mutatta az érintett testületeknek a Felügyeli Bizottság és a Tanácsadó Testület elnöki pozíciójába kiválasztott utódját, dr. Bernd Bohr urat: „Dr. Bohr személyében sikerült kivételes képességekkel és tapasztalatokkal rendelkező, vezető személyiséget toborozni a Knorr-Bremse csoporthoz. Képzettségének és szakmai hátterének köszönhetően Dr. Borh átfogó szakmai tudással rendelkezik különösen a fejlesztés és gyártás terén. A Robert Bosch GmbH-nál betöltött kulcsfontosságú vezetői feladatai során a világ regionális piacaival kapcsolatosan rendkívül kiterjedt tapasztalatokra tett és iparágunkban széleskörű kapcsolatkörrel rendelkezik. Dr. Bohr ezért különösen alkalmas a Knorr-Bremse AG-nál reá váró feladatok ellátására.”

Bernd Bohr a németországi Mannheim városában született 1956-ban. Az Aacheni Egyetemen folytatott gépészmérnöki tanulmányait 1983-ban mérnöki doktori fokozattal zárta, doktori disszertációját irányítástechnikai tárgyból írta. Még 1983-ban csatlakozott a Robert Bosch GmbH-hoz, ahol 1986-ban a Gyártástervezés vezetője lett a társaság reutlingeni üzemében. 1993-ban a tokiói Nippon ABS Ltd. Ügyvezetője lett, ahol 1996-ban átvette a gépjármű-elektronikai tevékenységek vezetését és 1998-tól az ABS és Fékrendszerek divíziójának fejlesztését irányította. Egy évvel később a Robert Bosch GmbH Vezetőségének a Dízelrendszerek divízióért felelős tagja lett. 2003-tól egészen a társaságtól 2013. június 30-án történt kilépéséig Dr. Borh a 31 milliárd eurós forgalmat bonyolító – a Bosch Csoport forgalmának 60 százalékát előállító – és mintegy 177 ezer főt foglalkoztató Gépjármű Csoportjának elnöke volt. Dr. Bohr több igazgatóság tagja és a gépjármű ágazatban tanácsadóként tevékenykedik.

Heinz Hermann Thiele. © Knorr-Bremse AG

Dr. Bernd Bohr.