Sajtóközlemények

A Knorr-Bremse a 2017-es pénzügyi évben elért 6,24 milliárd eurós értékesítési rekordról adott hírt

2018. február 07.

  • Az értékesítés 13,7%-os növekedéssel elérte a 6,24 milliárd eurót (2016-os adat: 5,49 milliárd euró)
  • Devizaárfolyammal korrigálva mindkét részleg – a vasútijármű-rendszerek és a haszongépjármű-rendszerek divíziója egyaránt – rekordbevételt termelt
  • Bevétel – vasútijármű-rendszerek részlege: 3,33 milliárd euró (2016-os adat: 2,99 milliárd euró)
  • Bevétel – haszongépjármű-rendszerek részlege: 2,93 milliárd euró (2016-os adat: 2,52 milliárd euró)
  • A beérkezett megrendelések lehagyták az értékesítést, 16,4%-os növekedéssel elérték a 6,66 milliárd eurót (2016-os adat: 5,72 milliárd euró)
  • A 2017-es EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkentési leírás előtti üzemi eredmény) 1,06 milliárd eurót tesz ki (2016-os adat: 1,01 mrd euró) a rendkívüli ráfordítások ellenére

  • „Az elmúlt pénzügyi év különösen dinamikus és ambiciózus volt számunkra, ezért még nagyobb örömöt érzünk markáns növekedésünk és rekordmértékű értékesítésünk felett. Ebből világosan látszik, hogy a fenntartható és nyereséges növekedés körülményeinek megteremtéséért tett lépéseink hatékonynak bizonyultak” – fűzte hozzá Klaus Deller, a Knorr-Bremse AG igazgatótanácsának elnöke. | © Knorr-Bremse

  • „Az általunk választott, a fenntartható és nyereséges növekedés felé vezető utat fogjuk járni 2018-ban is, és ehhez ügyfeleink érdekeit szem előtt tartva jelentős befektetéseket társítunk” – mondja Ralph Heuwing, a Knorr-Bremse AG pénzügyi főigazgatója. | © Knorr-Bremse

  • Gyártási folyamatok a Knorr-Bremsénél. | © Knorr-Bremse

A 2017-es pénzügyi évben a Knorr-Bremse, a világ vezető fékrendszergyártója és a további vasúti- és haszongépjármű-alrendszerek terén is erősödő beszállító 6,24 milliárd eurós rekord értékesítést ért el. Ehhez az eredményhez mindkét részleg, a vasútijármű-rendszerek és a haszongépjármű-rendszerek divíziója egyformán hozzájárult. Összességében a Knorr-Bremse Csoport bevétele 13,7%-os növekedéssel érte el a 6,24 mrd eurót (2016-os adat: 5,49 milliárd euró). A beérkezett megrendelések még ennél is gyorsabban nőttek: 16,4%-os növekedéssel érték el a 6,66 milliárd eurót (2016-os adat: 5,72 milliárd euró). A 2017-es EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkentési leírás előtti üzemi eredmény) 1,06 milliárd eurót tesz ki (2016-os adat: 1,01 mrd euró) azon rendkívüli ráfordítások ellenére, amelyek a devizaárfolyamok változásának, a Haldex tervezett felvásárlásának és az IFRS beszámolási rendszerre való áttérésnek tudhatóak be. Az IFRS-nek megfelelően a korrigált EBITDA elérte az 1,14 mrd eurót.

„Az elmúlt pénzügyi év különösen dinamikus és ambiciózus volt számunkra, ezért még nagyobb örömöt érzünk markáns növekedésünk és rekordmértékű értékesítésünk felett. Ebből világosan látszik, hogy a fenntartható és nyereséges növekedés körülményeinek megteremtéséért tett lépéseink hatékonynak bizonyultak” – fűzte hozzá Klaus Deller, a Knorr-Bremse AG igazgatótanácsának elnöke. „Emellett minden régiónkban jelentős piaci sikereket értünk el, nem utolsósorban az indiai vasúti teherszállítási ágazatban, magában a fékszektorban, valamint a kínai és japán haszongépjárművek erőátvitel-szabályozása terén.”

Az üzleti tevékenység fejlődése részlegek szerint

A vasútijármű-rendszerek részlege 3,33 milliárd eurós értékesítést ért el (2016-os adat: 2,99 milliárd euró). A devizaárfolyamok hatásával korrigálva ez a részleg által eddig jegyzett legmagasabb értékesítési szint. Az értékesítési bevételek ugrásszerű emelkedése különösen az európai piaci kereslet lendületességét tükrözi, az újonnan felvásárolt Kiepe Electric Group hozzájárulását is beleértve. Az észak-amerikai és az ázsiai/ausztrál régió fejleményei ugyanakkor szintén pozitívak voltak. A sikertörténetek közé sorolható az Alstom 800 Prima-E dupla mozdonyának felszerelése fékrendszerrel az indiai piac számára, ahol a gyorsan növekvő vasúti teherszállítási ágazat az elkövetkező években jelentős terjeszkedés előtt áll.

A haszongépjármű-rendszerek részlege 2,93 milliárd eurós értékesítést hozott (2016-os adat: 2,52 milliárd euró). Minden régió kivette a részét ebből az elsőrendű teljesítményből. Jelentős fejlemény volt a kínai Dongfeng Motor Group döntése arról, hogy a Knorr-Bremsével partnerségben fejleszt automatizált sebességváltókat a tehergépjárművek új generációja számára. A világ egyik legnagyobb tehergépjármű-gyártója ezzel a lépéssel a legfontosabb piacon nyitja meg az utat az automatizált sebességváltók folyamatos sikere előtt. A Dongfeng Motor Grouppal közös vállalaton belül a Knorr-Bremse optimalizálja az erőátvitel-szabályozási rendszert, hogy megfeleljen a kínai, illetve az ázsiai piacok specifikus előírásainak.

A munkaerő létszáma világszerte majdnem eléri a 28 000 alkalmazottat

A 2017. év végén a Knorr-Bremse világszerte összesen 27 705 alkalmazottat foglalkoztatott a cégcsoport egészében (2016-os év végi adat: 24 565 fő). Ez egyik évről a másikra 12,8%-os növekedésnek felel meg. Az Aldersbachban, Berlinben, Drezdában, Düsseldorfban, Holzkirchenben, Münchenben, Schwieberdingenben és Wülfrathban található nyolc német üzemben az év végén foglalkoztatottak létszáma 5663 főre emelkedett (2016-os adat: 5044 fő).

A vállalat magabiztosan tekint a 2018-es pénzügyi évre

A Knorr-Bremse a 2018-as pénzügyi évre nagy igényeket támasztó piaci környezetet prognosztizál. Ennek ellenére az igazgatótanács várakozásai szerint a bevétel 6,4 milliárd euróról 6,6 milliárd euróra nő majd, miközben az EBITDA hányada 17 és 19% között lesz. Az iparág előtt álló fő kihívásokat továbbra is a villamosítás, az összekapcsolhatóság/digitalizálás és az automatizált vezetés jelentik. „A küzdőtérre új versenytársak lépnek, a járműüzemeltetőkből, OEM-ekből és beszállítókból álló teljes környezet átalakul” – mondja Klaus Deller. „Széles termékkínálatunkkal, jövőorientált technológiáinkkal és kiemelkedő piaci lefedettségünkkel, valamint elhivatott munkatársainkkal nagyon jó helyzetben vagyunk, és magabiztosan nézünk majd szembe ezekkel a kihívásokkal. Az idei év legfontosabb szakvásárai – az InnoTrans és az IAA – ismét rá fognak világítani arra, hogy vállalatunk kiemelkedő megoldásokat kínál azokra a kihívásokra, amelyekkel a vasúti és haszongépjármű-ágazatok szembenéznek. Egyszerűen arról van szó, hogy egy olyan megközelítés, amelyben az új rendszerek fejlesztésére és a korszerű gyártási technológiákra irányuló komoly befektetések folyamatos sora ötvöződik több mint 110 évnyi tapasztalattal a közúti és vasúti biztonság terén, meghozza a maga gyümölcsét” – teszi hozzá Deller.

„Az általunk választott, a fenntartható és nyereséges növekedés felé vezető utat fogjuk járni 2018-ban is, és ehhez ügyfeleink érdekeit szem előtt tartva jelentős befektetéseket társítunk” – mondja Ralph Heuwing, aki 2017. november 1. óta a Knorr-Bremse AG pénzügyi főigazgatója. „Miközben így teszünk, a költségek és a pénzügyek szigorú kezelésére összpontosítunk hatékony folyamataink megerősítésével és stabil mérlegünkre támaszkodva.”

A jelen sajtóközleményben szereplő számadatok előzetes értékek, könyvvizsgáló még nem ellenőrizte. A felügyelőbizottság jóváhagyását még nem kapták meg. A végleges adatokat tartalmazó 2017. évi éves jelentést 2018. március 20-án tesszük közzé.

 

Eva Doppler

Tel: +49 89 3547 1498
Fax: +49 89 4444 54193
e-Mail: eva.doppler@knorr-bremse.com

Knorr-Bremse AG
Moosacher Strasse 80
80809 Munich
Germany

SajtólistaShare