Erőforrás-megőrzés & hulladékgazdálkodás

Az erőforrások hatékony alkalmazása úgy gazdasági, mint ökológiai okokból tekintve ésszerű. Az energiahatékonyság javítása mellett a Knorr-Bremse különösen a vízkészletek fenntartható használatára, valamint a termelésben a takarékos anyagfelhasználásra koncentrál. Ezt kiegészítően a hulladékgazdálkodásunk is segít az erőforrások megőrzésében.

Anyagfelhasználás

Az erőforrások megőrzése területén a Knorr-Bremse a gyártás közben az anyagok takarékos és hatékony felhasználására törekszik. Ide tartoznak különösen az acél és vas nyersanyagok, könnyűfémek, polimerek, üzemanyagok, valamint a csomagolóanyagok. A gyártási eljárásainkban ügyelünk a maximális hatékonyságra, és a hulladékképződés lehető legnagyobb fokú elkerülésére. Valamennyi alkalmazott anyagnak lehetőleg veszélytelennek kell lennie, és ahol csak lehetséges, környezetbarát alternatívát használunk.

Hulladékkezelés

A Knorr-Bremse a fenntartható hulladékhasznosítás alapvetéséhez igazodik. A legfontosabb cél a hulladék mennyiségének csökkentése és a veszélyes hulladék keletkezésének megakadályozása. Ahol nem elkerülhető a hulladékképződés, törekszünk a környezetbarát hasznosításra. A Knorr-Bremse vállalatnál főleg a fémfeldolgozásból és a termékek felületkezeléséből származik hulladék. Emellett csomagolóanyagok halmozódnak fel, mint pl. kartonpapír, műanyag és fa raklapok. Az anyagkörforgás optimalizációjával, valamint a hulladékképződés elkerülésével, a hulladék szétválogatásával és újrahasznosításával az elmúlt években sikerült jelentősen csökkentenünk a keletkezett hulladék mennyiségét.

Vízfelhasználás

A környezetvédelmi managementünk a vízfelhasználás csökkentésére telephelyenként külön rendszabályokat dolgozott ki. Vizet főleg a felületkezelésnél és termékeink tisztításánál, a próbameneteknél, valamint ivóvízként és egészségügyi (szaniter) célra használunk. Az a célunk, hogy lehetőleg hatékonyan használjuk a vizet és azt visszaforgatva többször is felhasználjuk. Vizet a kommunális ellátó vállalatoktól kapjuk és a törvényes előírásoknak megfelelően a csatornarendszeren vezetjük el. Az ivóvízzel való takarékoskodás érdekében egyes telephelyeken esővizet használunk a tisztításhoz, a szaniter berendezésekben, vagy öntözéshez. A vállalat müncheni székhelyén visszaforgató rendszer segítségével kútvizet használunk az igazgatási épület és a számítástechnikai központ hűtésére. Ezen túlmenően a legújabb szennyvízkezelési technológiák segítenek a takarékos vízhasználatban.

Tel.: +49 89 3547 0
e-Mail: cr@knorr-bremse.com

Share