GOP-1.3.2-09-2010-0021

„Előfejlesztési, szimulációs és rendszertervezési kapacitás és kompetencia erősítése a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft-nél”

Pályázó neve: Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.
Projekt megnevezése/Pályázat neve: Előfejlesztési, szimulációs és rendszertervezési kapacitás és kompetencia erősítése a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft-nél
Forrás megnevezése: ERFA
Beruházás helye (régió): Dél-Alföld
Beruházás helye (megye): Bács-Kiskun
Beruházás helye (helység): Kecskemét
Megítélt összeg: 536 355 563 Ft
Projekt összköltsége: 1 019 271 200 Ft
Támogatás aránya: 52,62 %
Támogatási döntés dátuma: 2011. 03. 10.
Szerződés hatályba lépésének dátuma: 2011. 05. 10.
Projekt megvalósításának tervezett/ tényleges kezdete: 2011. 01. 01.
Projekt megvalósítás tervezett/ tényleges befejezése: 2013. 12. 31.

Projekt rövid összefoglalása:

A. Termékfejlesztési kapacitás és képesség növelés: A gazdasági válság az iparágak közül talán legérzékenyebben a járműipart érintette, amely a válság okozta hatásokat részben strukturális, részben operatív, alapvetően költségcsökkentési eszközökkel kezelte. A költségcsökkentési megoldások a termékfejlesztési és kutatási területeket, ezeken belül is leginkább az értékesített termékhez nem közvetlenül kapcsolódó tevékenységeket érintette. Ezeken a területeken került sor leginkább kapacitás csökkentésre ill. korábban tervezett bővítések leállítására és átütemezésére. A válság a fejlesztési folyamat rugalmasságának fontosságára is felhívta a figyelmet. Ez indokolja azt, hogy a vállalatcsoport a termékfejlesztési folyamat struktúráját elemezve úgy döntött, hogy a jövőben olyan elemekkel egészíti ki azt, amelyek növelik a fejlesztés hatékonyságát így csökkentve a fejlesztési ciklusidőt. A pályázat keretein belül a vállalat az alábbi 3 területen kíván fejlesztési kompetenciát bővíteni: 1. Az előfejlesztési kompetencia (kapacitás és eszközrendszer) erősítése 2. A mérnöki számítási kapacitás növelése és a termékfejlesztési folyamatba történő integrálása 3. Az applikáció-fejlesztési tevékenység felépítése, eszköz és folyamat hátterének erősítése B. Épített infrastruktúra: A vállalatcsoport döntése alapján a fenti kapacitás bővítés - szintén a rugalmasság és hatásfok növelés érdekében - Magyarországon kerülhet megvalósításra. A többlet mérnöki kapacitás (31 fő) és a szükséges eszközrendszer (mérőberendezések, próbapadok, tesztjárművek) elhelyezése Kecskeméten a gyár környezetében lehetséges.

Share