2019. november 18.

Kecskemét/München, 2019. november 18. – 2019. november 15-én, pénteken Dr. Palkovics László, Innovációs és Technológia Miniszter hivatalosan megnyitotta a Modern Gyárak Éjszakája programot a kecskeméti Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft-nél. A rendezvény alatt a Knorr-Bremse bemutatta a „cobotjait”, az együttműködő robotokat, melyek a gyártási technológia hatékonyságát hivatottak növelni.

• Ipar 4.0: Az Innovációs és Technológia Miniszter látogatást tett a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft-nél a Modern Gyárak Éjszakáján

A Modern Gyárak Éjszakája rendezvénysorozat három éve indult útjára az Iparfejlesztési Közhasznú Alapítvány szervezésében azzal a céllal, hogy lehetőséget nyújtson a lakosság számára arra, hogy Magyarország legmodernebb gyáraiba tehessenek látogatást és tudjanak meg többet a legújabb Ipar 4.0 megoldásokról, gyártási folyamatokról és technológiákról.

Az idei megnyitót követően dr. Palkovics László, Innovációs és Technológia Miniszter csatlakozott a látogatókhoz a gyártúrára a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft-nél. Bíró Attila, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte a termékbiztonság fontosságát és kihangsúlyozta az „okos” technológia, a digitalizálás, a cobotok szerepét is ebben. Bíró úr kiemelte az Ipar 4.0 technológiák jelentőségét a beszállítók és a kis-és közepes vállalkozások szempontjából is.

Idén százötven látogatónak volt lehetősége ezen az estén megtekinteni a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. gyártását és felfedezni Ipar 4.0 megoldásait. A látogatók megtekinthették az együttműködő robotok előnyeit, melyek a megerőltető fizikai munkákat hivatottak enyhíteni. Megtekinthettek ezen kívül egy önvezető logisztikai járművet működés közben, ami árut tud szállítani önvezető üzemmódban. Olyan hozzáadott gyártási folyamatot is bemutattak, mint a 3D nyomtatás. A korszerű technológiát prototípusok gyártásához is használják. 3D nyomtatással egy prototípust akár pár óra alatt le lehet gyártani.