Sajtóközlemények

A Knorr-Bremse felfüggeszti a 2020-as pénzügyi évre vonatkozó előirányzatát

2020. március 27.

 • A 2020-as pénzügyi évre vonatkozó előirányzatot a koronavírus-járvány (COVID–19) felmérhetetlen gazdasági hatásai miatt felfüggesztettük
 • Az ideiglenesen bezárt vevői és beszállítói üzemek száma rohamosan megnőtt
 • Kiterjedt intézkedési programot indítottunk a jövedelemstabilitás és a vállalat ellátási képességének biztosítása céljából
 • Az intézkedések körébe tartozik továbbá a likviditás 750 millió euróval történő növelése
 • A 2019-es pénzügyi évre vonatkozó osztalékfizetési politika – a további fejlemények függvényében – változatlan marad

München, 2020. március 27. – A Knorr-Bremse AG a 2020-as pénzügyi évre vonatkozó előirányzatát a vállalat a 2020. március 11-i éves sajtótájékoztatóján azzal a fenntartással tett közzé, hogy arra a COVID–19-járvány terjedése korlátozott mértékű hatással lesz. Az elmúlt két hétben a COVID–19-járvány kapcsán kialakult válsághelyzet kedvezőtlen hatásai nagyon jelentőssé váltak, ami miatt számos feltevés érvényét veszítette. Többek között a vevők és beszállítók a világ sok részén ideiglenes jelleggel bezárták üzemeiket. Az igazgatótanács jelenlegi értékelése szerint ezért már nem tudunk megbízható becsléseket tenni az üzleti tevékenység további alakulásával kapcsolatban. Ennélfogva a 2020-as pénzügyi évre vonatkozó előirányzatot felfüggesztettük. Az igazgatótanács most a 2019-es szinthez képest jelentős mértékű EBITDA- és bevételcsökkenésre számít.

Bernd Eulitz, a Knorr-Bremse AG vezérigazgatója szerint: „A COVID–19-járvány és annak üzleti folyamatainkra gyakorolt hatásai jelentősen felerősödtek az utóbbi napokban. Munkavállalóink védelme és a megbízások teljesítésére való képességünk a legfontosabb számunkra. Ugyanakkor következetes intézkedési programot fogunk alkalmazni annak érdekében, hogy a lehető legkisebb mértékű legyen a Knorr-Bremsére gyakorolt gazdasági hatás, ezzel bizonyítva üzleti modellünk szilárdságát.”

Kiterjedt intézkedési programmal válaszolunk, hogy biztosítsuk a vállalat stabilitását ebben a kihívásokkal teli környezetben:

 • A Knorr-Bremse az előzetes eredmények alapján 2019 végén rendelkezésre álló több mint 1,8 milliárd euró összegű likvid tőkén felül további 0,75 milliárd euró összeget hív le a hitelkeretéből. A vállalat ezzel kibővíti működési körét. 2019 végén a vállalat nettó készpénzállománya körülbelül 320 millió euró volt.
 • A jövedelmek stabilizálása érdekében – a 2019-es előkészítő munkára épülő – személyzeti és egyéb intézkedéseket hozunk meg:

  - A csökkentett munkaidő egyes németországi telephelyeken történő bevezetésére irányuló megállapodásokat kötöttünk a németországi üzemi tanácsokkal annak érdekében, hogy akár rövid határidőn belül is reagálni tudjunk a vevői igényekre

  - Hasonló intézkedésekről született megegyezés más európai helyszíneken is

  - Létszámcsökkentési intézkedéseket tartalmazó költségprogramot hoztunk létre Észak- és Dél-Amerikában

A gyors helyreállás Kínában – ahol a Knorr-Bremse üzemei már újraindították tevékenységük 97%-át – azt mutatja, hogy az esetleges megszakításokat követően megfelelő intézkedésekkel gyorsan helyreállítható a szállítási kapacitás nagy része a COVID–19-járvány által érintett többi piacon is.

A Knorr-Bremse a jelenlegi nehézségek ellenére – a további fejlemények függvényében –, a 2019-es év jó üzleti teljesítményét követően, illetve a vállalat szilárd pénzügyi helyzete alapján fenn kívánja tartani az előző évi osztalékfizetési politikáját (az osztalékfizetési arány az éves konszolidált nettó eredmény 40–50%-a). Az osztalékra vonatkozó javaslatot az éves pénzügyi beszámolónak a Felügyelőbizottság általi jóváhagyását követően, 2020. április 21-én jelentjük be.

 

Bucsai Edina

Tel: +36 76 511 738
Mobil: +36 30 428 5115
e-Mail: edina.bucsai@knorr-bremse.com

Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.
Knorr-Bremse TruckServices
H-6000 Kecskemét, Georg Knorr u. 8.
Hungary

Kovács Beatrix

Tel: +36 1 2894 109
Mobil: +36 30 190 9710
e-Mail: beatrix.kovacs@knorr-bremse.com

Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.
Knorr-Bremse Rail Vehicle Systems Budapest
H-1238 Budapest, Helsinki út 105.
Hungary

SajtólistaShare