Innováció Budapesten

iCOM

TOP 30 hazai innováció között az iCOM Assist

Egyedülálló vezetőtájékoztató rendszerünk, az iCOM Assist, Magyarország 30 legnagyobb jelentőségű innovációjának egyike a Gyártástrend magazin 2016. évi válogatásában. A rendszer 2014-ben már elnyerte az InnoTrans Aranyérmét, az Egyesült Államokban és Európában pedig több vasúttársaság használatba is vette.

Az iCOM Assist-ről

Az iCOM Assist® egy olyan innovatív vezetőtájékoztató rendszer (DAS), amely hozzásegíti a vonatvezetőt az energiahatékony közlekedéshez. Az iCOM Assist számos szempont figyelembevételével, valós időben határozza meg az optimális sebességprofilt, és ennek megfelelően látja el a vezetőt tanácsokkal végig a vonatút során, aminek következménye az energiafelhasználás és amortizáció csökkenése, a menetrend pontosságának növekedése, valamint a vonatvezetői készségek fejlődése. Akár teher-, akár személyvonatokról van szó, a fogyasztást nagyon sok tényező befolyásolja. Az optimális sebesség megválasztásához a szoftver felhasználja a menetrendet, az aktuális vonat tömegét és hosszát, a gyorsítási és fékezési karakterisztikákat, a gördülési és légellenállást, valamint a pályaemelkedést is.

A rendszer még arra is figyel, hogy az elektrodinamikus vagy pneumatikus féket célszerű-e használni a lassítás során. Az állandó GPS-kapcsolat biztosítja, hogy a műholdak segítségével nyomon kövessék a vonatokat, így szerezve tudomást az aktuális helyzetről, a GSM-adatkapcsolat pedig a backoffice-szal való szinkronizálást teszi lehetővé. Az iCOM Assist már valós körülmények között is bizonyított a DB-Schenker, a London Midland és Southern, valamint a Vossloh vonatain is. Összehasonlítás kimutatta, hogy az iCOM Assist használatával mind a CO2-kibocsátás, mind az energiafelhasználás akár 20%-kal csökkenthető. A termék sajátossága, hogy nem igényel drága szenzorokat és költséges telepítést, csupán egy, az ablakra tapasztható GPS-antennára és egy tablet méretű kijelzőre van szükség a használatához.

iCOM

Mitől innovatív a termék?

Az energiafogyasztás szempontjából optimális sebesség meghatározása gráfelmélet alapján történik, ami újdonságnak számít ezen a területen. Ezen technikai megoldásra a Knorr-Bremse több szabadalmi bejelentést is benyújtott az Európai Szabadalmi Hivatalhoz. A másik újdonság a termék installációjának egyszerűségében rejlik. Az iCOM Assist csupán egy tablet méretű egységgel és egy szélvédőre tapasztható kis antennával működik.

Mi az innováció előnye, mely területeken alkalmazható? Az iCOM Assist mint innovatív termék jelenleg a vasúti teher- és személyszállításban alkalmazható, de a későbbiekben továbbfejleszthető közúti használatra is. Előnyei közé tartozik a csökkentett energiafelhasználás, az érkezési és indulási idők tartása, a csökkenő amortizáció, illetve a hosszú üzemműködési idő.

Vasúti járműrendszerek értekesítése

Szívesen állunk rendelkezésére.

Share

iCOM 


iCOM