Innovációs fejlesztés NKFIH támogatással KFI_16-1-2016-0033

Innovációs fejlesztés NKFIH támogatással

Helytakarékos vasúti fékek fejlesztése

A Knorr-Bremse Rail Systems Budapest – a Knorr-Bremse Vállalatcsoport legnagyobb vasúti fék gyártási és fejlesztési központja – 269.811.411,- forintot nyert el 2017-ben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által meghirdetett pályázaton vasúti fékrendszer elemek fejlesztésére. A teljes fejlesztési projekt összköltsége 605.568.058,- forint, amelyből a Knorr-Bremse Budapest helytakarékos és kisebb súlyú fékrendszer elemeket fejleszt olyan vasúti kocsik számára, amelyekbe az alacsony padló vagy a kerékpárszállító szakasz miatt a fékrendszer elemeit jóval kisebb helyre kell beépíteni. A Knorr-Bremse Budapest a pályázatában azt vállalta, hogy az innovatív technológiával készülő fékmechanikai és fékvezérlési komponenseket két éven belül kifejleszti és a prototípusokat le is szállítja.

Helytakarékos fékvezérlési modul

A legkorszerűbb vasúti járművekbe a fajlagos üzemeltetési költségek csökkentése érdekében minél több ülőhelyet terveznek be a járműgyártók. Emellett az utazóközönség igényeinek megfelelve akadálymentes, alacsonypadlós vasúti kocsikat építenek, amelyek gyakran kerékpárszállító szakaszokkal is el vannak látva. A projekt célja olyan műszaki megoldások kifejlesztése és alkalmazása az eddig tervezett és gyártott fékrendszer-elemek újabb generációjaként, amely révén a fékvezérlést és fékmechanikát egyre kisebb helyre kell integrálni. A Knorr-Bremse Budapest a feladat megoldásához új alapanyagot, optimalizált gyártástechnológiát vezet be, új üzemi- és parkoló fékmodult, tuskós fékegységet fejleszt. Az új berendezésekkel szemben fontos elvárás a gyártás és az üzemeltetés során felhasznált nyersanyag és energia mennyiségének, így a termék karbon lábnyomának csökkentése is.

Fékvezérlési modul beépítve

A tervezett fejlesztések megvalósításához igazán innovatív új technológiai területre merészkedik a Knorr-Bremse Budapest, hiszen a támogatás felhasználásával egy 3D fém nyomtató (lézeres szinterező) berendezés beszerzését valósítjuk meg, amelynek szállítása/telepítése még az idei év folyamán befejeződik. A 3D fém-nyomtatási technológia „úttörő” lehetőségeket biztosít az egyedi design megoldások, a prototípus készítések, illetve azok validálása területén.

Az NKFIH által támogatott projekt főbb adatai:

  • A projekt címe: „Energiafelhasználás csökkentése a vasúti fékezésben a fékrendszer tömegének, méretének csökkentésével az ehhez tartozó innovatív technológiák fejlesztése és alkalmazása által.”
  • A projekt azonosítója: KFI_16-1-2016-0033
  • A projekt időtartama: 2017.01.01 – 2018.12.31
  • A projekt összköltsége: 605.568.058,- Forint
  • A támogatási összeg: 269.811.411,- Forint
  • A projekt megvalósítási helyszíne: 1238 Budapest, Helsinki út 105.

Bővebb információért keresse a projektvezetőt:

Fodor Attila
Mérnöki Szolgáltatások Osztályvezető
E-mail: Attila.Fodor@knorr-bremse.com
Tel: +36 70 944 5506

Share

Innovációs fejlesztés NKFIH támogatással 


Helytakarékos fékvezérlési modul 


Fékvezérlési modul beépítve