Knorr-Bremse Magyarországon

Energiahatékonysági jelentés

Magyarországon a Knorr-Bremse konszern két telephelyen van jelen, a budapesti telephely a vasúti- (SfS) fékrendszerek, míg a kecskeméti a haszonjármű-rendszerek (SfN) berendezéseinek gyártását végzi.

Vasúti jármű rendszerek

A budapesti telephely 1995. decemberi alapításakor a vállalatcsoport vasúti divíziója a gazdasági, környezeti és infrastrukturális lehetőségek figyelembevételével egy teljesen új telephelyet hozott létre. A KB SfS a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft-ben 100%-os tulajdonnal rendelkezik.

A budapesti telephely létrehozásakor a vállalat vezetését (egy kivételével) teljes egészében német állampolgárok alkották, ez a helyzet 3-4 év alatt teljesen megfordult és jelenleg a menedzsment "team"-nek már csak egy német állampolgárságú tagja van. Telephelyünkön a gyártás 1996 júniusában kezdődött el és a következő 5 évben folyamatos gyártás-áthelyezések történtek vállaltunknál. Főleg Münchenből, Berlinből, Mödlingből és Zürich-ből került hozzánk a termékek gyártása. A megnövekedett termelési helyigény miatt a raktározást megszüntettük a gyártócsarnokban és 1998 decemberében egy korszerű magasraktárat építettünk. A termékforgalom jelentős emelkedése következtében a kiszállítási terület korszerűsítését is el kellett végezni, amelyre 2000-ben került sor.

2000-ig a telephely funkcionális szervezeti felépítéssel működött, majd ezt követően a központi kompetencia központok létrehozása után - az ott megszerzett tapasztalatok felhasználásával - KBU-nál is átszervezést hajtottunk végbe. A telephely funkcionális szervezeti felépítését átalakítottuk és kialakítottuk a jelenleg is működő gyártási szegmens szervezeteket, amelyekbe egy-egy termékcsalád teljes termelési és az azt kiszolgáló (anyagbeszerzés, termelés logisztika, forgácsolás, szerelés) tevékenységeit csoportosítottuk.

A termelésfejlesztések és az áttelepítések eredményeként a KBU napjainkra a KB SfS legnagyobb gyártó egységévé vált. Három CoC részére állítunk elő termékeket, melyek a következők:

  • CoC BE (Bogie Equipment / Fékmechanika)
  • CoC BC (Brake Control / Fékvezérlés)
  • CoC AS (Air Supply / Levegő ellátás)

A vállalatcsoport egyes telephelyein kezdetben eltérő minőségbiztosítási rendszereket alakítottak ki, majd igény jelentkezett egy egységes közös rendszer bevezetésére. A kialakított minőségbiztosítási rendszer sajnos nem volt megfelelő és eléggé rugalmas a vállalatcsoport igényeihez. Egy komplex felülvizsgálat után új koncepciókon alapuló, átfogó üzletviteli menedzsment rendszer került bevezetésre 2001-ben REX (Rail EXcellence – Vasúti Kiválóság) elnevezéssel. A REX kialakításában és bevezetésében a KBU vezetése aktív szerepet játszott. A konszern 2002-ben elkezdte az EFQM kritériumrendszerén alapuló önértékelést folyamataink további javítása érdekében.

Az általunk alkalmazott REX folyamatmodell keretein belül a folyamataink átfogó főfolyamatokra és az azokat támogató segédfolyamatokra vannak felosztva, továbbá minden részfolyamathoz folyamatgazdák (folyamatfelelősök) vannak hozzárendelve a KB SfS és a telephelyek szintjén, így KBU-nál is.

Telephelyünk alapvetően projektek lebonyolításában vesz részt, vagyis a megrendelések egy projekt részeként érkeznek a kompetencia központoktól. A gyártott termékek értékesítése is – mint már említettük – ezen kompetencia központokon keresztül történik.

KBU a KB SfS leányvállalataként a vállalatcsoport céljainak, küldetésének és jövőképének megfelelően cselekszik a cégcsoport többi telephelyeivel egyetemben. Ezen felül küldetésünk az általunk gyártott fékrendszer-elemek, -berendezések továbbfejlesztése, tökéletesítése, továbbá a kutatási tevékenység, új megoldások létrehozására.

Fontos célkitűzésünk a belső piaci részesedés növelése a Knorr-Bremse konszern vasúti részlegén belül, a magas vevői megelégedettség és a kiemelkedő minőség megtartásával, valamint folyamatos fejlesztésével. A Knorr-Bremse Hungária Kft. megalakulása óta folyamatosan növeli forgalmát, és mára a vállalatcsoport fékmechanika kompetencia központjának legnagyobb beszállítójává vált.

Vállalatunk életében kiemelt fontosságúak a minőség megőrzése és fejlesztése érdekében szervezett szakmai továbbképzések, amelyekben a cég összes dolgozója oktatóként vagy hallgatóként vesz részt.

Haszongépjárművek

Értékesítés haszongépjárművekhez

Ha kérdése, kérése van készséggel állunk rendelekzésére.

Share