Sajtóközlemények

A Knorr-Bremse ideális helyzetben van a további növekedéshez a 2017-ben elért rekorderedmények után

2018. március 20.

A Knorr-Bremse – a fékrendszerek mellett a további vasúti- és haszongépjármű-alrendszerek terén a világ vezető gyártója – rekordévre tekinthet vissza.

  • Klaus Deller, Chairman of the Executive Board of Knorr-Bremse AG: “Digitalization, autonomous driving, and electrification are the trends of the future that will shape the business of our two divisions over the coming decade. Together with our customers we will be leveraging our expertise and global presence to influence and shape the transportation of the future.” | © Knorr-Bremse

  • „2005 óta a Knorr-Bremse az értékesítés tekintetében átlagosan 7,1%-os, az EBITDA-mutató szempontjából pedig 9,7%-os növekedésről számolhatott be. Ezenkívül a Vállalat olyan kiemelkedő pénzügyi profillal büszkélkedhet, amelynek révén megfelelően felszerelkezve nézhetünk szembe a piac jelenlegi és jövőbeli kihívásaival” – mondta el Ralph Heuwing, a Knorr-Bremse AG pénzügyi főigazgatója. | © Knorr-Bremse

  • Az elkövetkező évek várhatóan további növekedést hoznak majd a csomag- és futárszolgáltatások által kezelt küldemények mennyiségében, amelyet elsősorban az internetes kiskereskedelem ösztönöz. Ehhez járul majd a vasúti és közúti árufuvarozási forgalom növekedése is. | © Knorr-Bremse

  • A Knorr-Bremse müncheni fejlesztési központja több mint 100, legkorszerűbb technikát alkalmazó tesztpadot és egyéb tesztberendezést használ. | © Knorr-Bremse

  • Knorr-Bremse at a Glance

  • Az értékesítés 13,5%-os növekedéssel elérte a 6,24 milliárd eurót (2016-os adat: 5,49 mrd euró).
  • A kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) 1,06 milliárd euróra nőtt (2016-os adat: 1,01 mrd euró) a rendkívüli ráfordítások ellenére.
  • A nettó bevétel 580 millió euróra emelkedett (2016-os adat: 550 m euró).
  • A kutatás-fejlesztési kiadások elérték a 359 millió eurót, ami az értékesítés 6%-ának felelt meg (2016-os adat: 328 m euró).
  • 2018. évi célok: az értékesítési mutató növelése 6,4–6,6 milliárd euróra; EBITDA-hányad: 17–19%.

A 2017-es pénzügyi évben a vállalat növekedésről számolhatott be: 6,24 milliárd eurós rekordösszegű értékesítést ért el (2016-os adat: 5,49 mrd euró), ráadásul rendszereinek kínálatát és globális piaci pozícióját is sikerült kiterjesztenie. Azon rendkívüli ráfordítások ellenére, amelyek (75 m euró összegben) a devizaárfolyamok változásának, a Haldexre vonatkozó ajánlattételnek és az IFRS beszámolási rendszerre való áttérés költségének voltak betudhatók, a 2017. évi EBITDA összesen 1,06 milliárd euró volt (2016-os adat: 1,01 mrd euró). Az IFRS-nek megfelelően a korrigált EBITDA elérte az 1,14 milliárd eurót (amely adatot még könyvvizsgálónak kell ellenőriznie). A nettó bevétel 580 millió euróra emelkedett (2016-os adat: 550 m euró). A beérkezett megrendelések 16,3%-os bővülést mutattak az előző évhez képest: a konszolidált értékesítés növekedését felülmúlva elérték a 6,66 milliárd eurót (2016-os adat: 5,72 mrd euró). A már felvett megrendelések az év végén 19,8%-os növekedéssel elérték a 4,98 milliárd eurós értéket (2016-os adat: 4,15 mrd euró).

„A magas rendkívüli ráfordítások ellenére 2017-es könyvelésünket rekorderedményt megtestesítő mutatókkal zártuk, és tovább folytatjuk utunkat a nyereséges és fenntartható növekedés felé” – nyilatkozta Klaus Deller, a Knorr-Bremse AG igazgatótanácsának elnöke. „A digitalizálás, az önvezető funkciók és a villamosítás a jövő azon trendjei, amelyek formálni fogják két részlegünk üzletvitelét az előttünk álló évtized során. Nem utolsósorban a célzott – például az automatizált vezetést képviselő Knorr-Bremse SteeringSystems vagy a villamosításért felelős Kiepe Electric formájában megvalósuló – akvizícióknak köszönhetően

ideális helyzetben vagyunk ezen fejlesztések szempontjából, így ügyfeleinkkel és partnereinkkel közösen aktívan formáljuk a jövő szállítási megoldásait” – tette hozzá Deller.

„2005 óta a Knorr-Bremse az értékesítés tekintetében átlagosan 7,1%-os, az EBITDA-mutató szempontjából pedig 9,7%-os növekedésről számolhatott be. Ezenkívül a vállalat olyan kiemelkedő pénzügyi profillal büszkélkedhet, amelynek révén megfelelően felszerelkezve nézhetünk szembe a piac jelenlegi és jövőbeli kihívásaival” – mondta el Ralph Heuwing, a Knorr-Bremse AG pénzügyi főigazgatója.

A növekedés új lendületet vesz

A 2017-es pénzügyi évben a Knorr-Bremse folytatta a nyereséges és fenntartható növekedést célzó stratégiája előmozdítását. A vasúti járművek és buszok elektromos berendezéseinek globálisan aktív beszállítója, a Kiepe Electric integrálása révén a Knorr-Bremse élvonalbeli meghajtási technológiával bővítette portfólióját a vasúti- és haszongépjárművek számára. Emellett a Knorr-Bremse kibővítette együttműködését a kínai Dongfeng Motor Grouppal is, hogy az ázsiai tehergépjármű-piacra készülő automatizált sebességváltók fejlesztését is bevonja tevékenységei közé. Ezzel a lépéssel a Knorr-Bremse még szélesebb körű hozzáférést szerzett a világ legnagyobb haszongépjármű-piacához.

2017 márciusában a vállalat a Bosch Japan Transmissions Systems (TRS) divíziójának akvizícióját is végrehajtotta.

A TRS által országúti haszongépjárművek számára fejlesztett, gyártott és értékesített sebességváltó-alkatrészek további lehetőségeket nyitnak meg a kulcsfontosságú piacon történő növekedés előtt. A kormányműrendszerek üzletágához a Knorr-Bremse SteeringSystems révén nyert hozzáféréssel a Vállalat egyúttal a világ első olyan beszállítójává vált, amely egyetlen forrásból képes intelligens összekapcsolhatósággal ellátott fék- és kormányrendszereket kínálni. Ez olyan helyzetbe hozza a Knorr-Bremsét, hogy a vezetőt segítő összetett rendszerek alapjaitól kezdve egészen a teljesen önvezető járművek ellátásáig képes mindent biztosítani. A Knorr-Bremse nagy növekedési potenciált lát ebben az ágazatban.

Jelentős kutatás-fejlesztési beruházások

Nyereséges és fenntartható növekedést célzó stratégiája alapelemeként a Knorr-Bremse tovább bővítette kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységeit. A K+F-re, valamint az ügyfelekre szabott fejlesztési módosításokra fordított kiadások teljes összege a 2017-es pénzügyi évben 359 millió euróra nőtt (2016-os adat: 328 m euró), amely hozzávetőlegesen az értékesítés 6%-ának felel meg.

A munkaerő létszáma majdnem eléri a 28000 alkalmazottat

A 2017-es év végén a Knorr-Bremse vállalatcsoport összesen 27 705 főt (a 2016-os év végén: 24 565 főt) foglalkoztatott, amely 12,8%-os növekedésnek felel meg az előző évhez képest.

Az üzleti tevékenység fejlődése részlegek szerint

A vasútijármű-rendszerek részlege 3,33 milliárd eurós értékesítést ért el (2016-os adat: 2,99 mrd euró). A devizaárfolyamok hatásával korrigálva ez a részleg által eddig jegyzett legmagasabb értékesítési szint. Az értékesítési bevételek ugrásszerű emelkedése különösen az európai piaci kereslet lendületességét, valamint az újonnan felvásárolt Kiepe Electric értékesítéshez való hozzájárulását tükrözi. Az észak-amerikai és az ázsiai/ausztrál régió fejleményei ugyanakkor szintén pozitívak voltak. A legfontosabb mérföldkövek egyike a kínai nagy sebességű ágazat mintegy 1500 kocsijába kerülő fékrendszerekről szóló megrendelés volt, amelynek keretében egyes kocsikat IFE beszállást segítő rendszerekkel és/vagy Merak-klímarendszerekkel is felszereltek. Szintén Kínában a fékrendszerekkel ellátott járművek műszaki átvizsgálási munkálatai immár 2000-nél is több kocsira terjedtek ki. Ez a részleg 543 millió eurós adózás előtti bevételről számolhatott be (2016-os adat: 512 m euró).

A haszongépjármű-rendszerek részlege szintén rekordot döntött: 2,93 milliárd eurós értékesítést ért el (2016-os adat: 2,52 mrd euró). Az adózás előtti bevételek összege 385 millió eurót tett ki (2016-os adat: 328 m euró). Minden régió egyformán kivette a részét ebből az elsőrendű teljesítményből. Különösen a kínai Dongfeng Motor Grouppal való együttműködés kibővítése – amely így a nehézgépjárművek új generációiba kerülő sebességváltó-vezérlőegységek fejlesztésére is kiterjed – továbbra is pozitív hatást gyakorol majd a részleg fejlődésére.

A gondoskodó Knorr-Bremse

Globális és helyi szinten a Knorr-Bremse egyaránt felelősséget vállal a társadalmi kihívások kezeléséért. A Vállalat elkötelezettsége két pilléren: a Knorr-Bremse Global Care e.V. és a Knorr-Bremse Local Care szervezeten nyugszik. 2017-ben a Knorr-Bremse Csoport mindkét részlege támogatta a Knorr-Bremse Global Care független jótékonysági szervezetét. A Global Care szervezet célja, hogy szükséget szenvedő embereket segítő projekteket támogasson, nem csupán a Knorr-Bremse-telephelyeknek otthont adó országokban, de emellett a fejlődő országokban is világszerte. 2017-ben a kétmillió euróra rúgó finanszírozás

összesen 36 310 emberhez jutott el a világ számos pontján. A kiemelt projektterületek közé tartozott az oktatás és a WASH (vízellátás, közegészségügy és higiénia).

A vállalat magabiztosan tekint a 2018-as pénzügyi évre

A Knorr-Bremse a 2018-as pénzügyi évre továbbra is változékony piaci környezetet prognosztizál. A digitalizálás, az önvezető funkciók és a villamosítás témaköre fogja meghatározni mindkét részleg üzletvitelét az előttünk álló évtizedben és azon túl is. E háttér ismeretében a Knorr-Bremse Csoport az értékesítés szerény, 6,4 és 6,6 milliárd euró közötti szintre történő növelését tűzte ki céljául, az elérni kívánt EBITDA-hányad pedig 17 és 19% közé esik.

 

Eva Doppler

Tel: +49 89 3547 1498
Fax: +49 89 4444 54193
e-Mail: eva.doppler@knorr-bremse.com

Knorr-Bremse AG
Moosacher Strasse 80
80809 Munich
Germany

Sajtólista


Letöltések és szolgáltatások


Share