Sajtóközlemények

A Knorr-Bremse jelentős megrendeléseket könyvelhetett el az első negyedévben, a nyereségességet a világgazdasági folyamatok befolyásolták

2022. május 12.

  • A beérkező megrendelések értéke az erős ügyfélkeresletnek köszönhetően jelentősen, 17,3%-kal 2,1 milliárd euróra nő (2021 első negyedéve: 1,8 milliárd euró), a rendelésállomány 18%-kal 6,0 milliárd eurós rekordszintre emelkedik a nemzetközi ellátási láncok jelentős zavarai ellenére.
  • Az árbevétel a volatilis piaci folyamatok ellenére szinte stabilan 1,67 milliárd euró (2021 első negyedéve: 1,69 milliárd euró) világszerte, a kamatok és adók levonása előtti eredmény 10,9% (2021 első negyedéve: 14,9%) a költségnövekedés és a koronavírus-helyzet alakulása ellenére Kínában.
  • Az eredmények optimalizálására irányuló, az egész cégcsoportra kiterjedő program indult a megnövekedett nyersanyag- és energiaárak, valamint a kulcsfontosságú összetevők elérhetőségében tapasztalható nehézségek ellensúlyozására.
  • Megkezdődnek az előkészítő tárgyalások a Kiepe Electric csoport leányvállalatának eladásáról.
  • 2022-es kilátások: a Knorr-Bremse megerősíti az egész évre vonatkozó előrejelzést.

München, 2022. május 12. - A Knorr-Bremse AG, a fékrendszerek világpiaci vezetője és a vasúti és haszongépjárművek egyéb rendszereinek vezető szállítója ma ismertette 2022 első negyedévére vonatkozó pénzügyi adatait.

  • Knorr-Bremse mutatói

  • Knorr-Bremse mutatói

Frank Weber, a Knorr-Bremse AG pénzügyi igazgatója és ideiglenes igazgatósági szóvivője: „A Knorr-Bremse a jelenlegi rendkívül nehéz globális piaci környezet ellenére 2022 első negyedévében komoly eredményeket ért el. Az idei év összességében jó indulása nagyszámú megrendeléssel az erős vásárlói keresletet és a zöld mobilitás felé mutató töretlen tendenciát tükrözi. Különböző intézkedéseket foganatosítottunk, és arra számítunk, hogy ez az év egészére nézve pozitív fejleményeket fog eredményezni. Ebben az évben azonban jelentős globális kihívásokkal is szembe kell néznünk: Különösen a folyamatos ellátási nehézségek, a magas infláció és a szörnyű ukrajnai háború hatásai, valamint az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók voltak hatással üzletmenetünkre. Ezenkívül a Kínában a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló intézkedések is éreztetik a hatásukat a cégre nézve. Ezekre a kihívásokra már most is célzott intézkedésekkel válaszolunk - ezek közé tartoznak elsősorban a rendszereink és termékeink árkompenzációi, valamint a belső költségek csökkentésére irányuló intézkedések.”

Továbbra is rekordmennyiségű megrendelés érkezik, a forgalom a változékony piaci környezet ellenére csaknem stabil

A Knorr-Bremse megrendeléseinek száma 2022 első negyedévében ismét erőteljesen növekedett, 17,3%-kal 2 109,3 millió euróra emelkedett az előző év azonos időszakához képest. (2021 első negyedéve: 1 798,9 millió euró). A rendelésállomány 5 998,0 millió euróval (2021 első negyedéve: 5 084,4 millió euró) szintén jelentősen, 18,0%-kal meghaladta az előző évit. A világgazdaság romló kilátásai ellenére a Knorr-Bremse 2022 első negyedévében csaknem változatlan szinten, 1 699,4 millió eurón tudta tartani az árbevételt (2021 első negyedéve: 1 691,5 millió euró). 2022-ben 1 699,4 millió euró (2021 első negyedéve: 1 691,5 millió euró). A kereslet mindkét üzletágban folyamatosan magas maradt, különösen Európában és Észak-Amerikában.

A szabad pénzáramlás -231,3 millió euró volt az első negyedévben, és a tervezettnek megfelelően alakult. Ennek fő oka a készletek felhalmozása a szállítási nehézségek ellensúlyozására, valamint annak érdekében, hogy a következő negyedévekben várhatóan kedvezően alakuló forgalmat ki tudjuk szolgálni. A működési EBIT-ráta az első negyedévben 10,9%-ra csökkent az előző év azonos negyedévéhez képest (2021 első negyedéve: 14,9%). Ennek oka elsősorban a koronavírus-járvány súlyos hatásaiban rejlik Kínában (zéró Covid-politika). Emellett a nyersanyag- és energiaárak óriási növekedése, az alkatrészek költségnövekedése és általában a rendkívül magas infláció is kedvezőtlenül hatott.

Az eredmények optimalizálására irányuló, az egész cégcsoportra kiterjedő program indult

A Knorr-Bremse már reagált erre a makrogazdasági fejleményre, és intézkedéseket fogadott el a bevételek optimalizálása érdekében: A cél a magas infláció gazdasági következményeinek teljes körű ellensúlyozása az ügyfelekkel szembeni kompenzáció és egy, a csoport egészére kiterjedő költségcsökkentési program révén. Az ügyfelekkel folytatott tárgyalások részben már sikeresen lezárultak, és az elkövetkező negyedévekben pozitív hatással lesznek. Emellett április közepén elindult az egész cégcsoportra kiterjedő PCPP-program (Profit & Cash Protection Programme) a következetes költségoptimalizálás érdekében. A program rövid és hosszú távú intézkedéseket is tartalmaz.

Az eredményoptimalizálásra irányuló erőfeszítések részeként a Knorr-Bremse rendszeresen felülvizsgálja saját portfóliója összetételét is, hogy megszabaduljon azoktól a részesedésektől, amelyek már nem illeszkednek a vállalati és jövedelmezőségi stratégiájához. Ennek fényében a Knorr-Bremse AG igazgatótanácsa úgy döntött, hogy a Knorr Bremse csoport nyereségességének további növelése érdekében megkezdi a Kiepe Electric leányvállalatának eladásáról szóló előkészítő tárgyalásokat. A Knorr-Bremse várakozásai szerint az eladás hatására 2025-re a vasúti járműrendszerek üzletág EBIT-marzsa 60-90 bázisponttal javulhat. A Kiepe Electric megoldásokat és koncepciókat kínál a kibocsátáscsökkentett tömegközlekedéshez villamosok, regionális vonatok és buszok számára. A vállalat az elmúlt 2021-es pénzügyi évben mintegy 100 millió eurós forgalmat bonyolított le. A Kiepe Electric munkahelyeinek megőrzése fontos szerepet fog játszani a potenciális vevőkkel folytatott tárgyalások során.

A vasúti járműrendszerek üzletág (RVS) a kereslet növekedésére számít

2022 első negyedévében az RVS üzletág megrendeléseinek száma 15,2%-kal 4 180,6 millió euróra nőtt (2021 első negyedéve: 3 629,9 millió euró). A divízió megrendeléseinek száma az előző évhez képest 51,3%-kal 1 080,5 millió euróra nőtt (2021 első negyedéve: 714,0 millió euró). A koronavírus-járvány okozta kihívások ellenére a Knorr-Bremse profitált a vasútágazat alapvetően pozitív fejlődéséből világszerte: az elmúlt két pénzügyi év megrendeléseinek elhalasztását követően az RVS arra számít, hogy az év előrehaladtával várhatóan profitálhat a kereslet újbóli fellendüléséből. Ugyanakkor a helyzet Kínában a várakozásoknak megfelelően nehezebb az RVS számára a koronavírus megfékezésére irányuló helyi politika és a visszafogott piaci befektetések miatt.

Az RVS üzletág árbevétele -3,8%-kal 775,0 millió euróra csökkent 2022 első negyedévében (2021 első negyedéve: 805,5 millió euró). A várakozásoknak megfelelően az első negyedévben a 15,7%-os operatív EBIT-ráta elmaradt az előző évi 18,0%-os értéktől. Az ellátási lánc kihívásai és a magas költségnövekedés mellett a COVID 19 világjárvány miatt továbbra is alacsonyabb utasforgalom, különösen Kínában, is hatással van az OE üzletágra.

A haszongépjármű-rendszerek üzletág (CVS) továbbra is növekvő számú megrendelést könyvelhet el

A haszongépjármű-rendszerek üzletág (CVS) az első negyedévben 1 831,8 millió eurós rendelésállományt ért el, ami 24,8%-kal magasabb, mint az előző év azonos negyedévében (2021 első negyedéve: 1 468,0 millió euró), és ezzel új rekordszintet ért el. Ezzel szemben a beérkező megrendelések értéke -5,1%-kal 1 029,9 millió euróra csökkent (2021 első negyedéve: 1 569,3 millió euró).

A CVS üzletág bevétele 2022 első negyedévében szinte változatlan maradt, 894,9 millió euró (2021 első negyedéve: 886,3 millió euró). A 8,5%-os operatív EBIT-ráta elmaradt az előző év azonos negyedévének 13,1%-os értékétől. Ez tükrözi az újonnan gyártott járművek alacsonyabb volumenét, különösen Kínában, amely több mint a felére csökkent, valamint az ellátási lánc nehézségei és az inflációs nyomás okozta költségterheket. A többi kulcsfontosságú piacon, Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában (különösen Indiában) az új járművek iránti kereslet szinte változatlan maradt. Ugyanakkor a kevesebb új jármű miatt erősödött az aftermarket-üzletág.

A Knorr-Bremse megerősíti a 2022-es teljes évre vonatkozó operatív előrejelzéseket

Megerősítették a 2022. február 24-én nyilvánosságra hozott, a 2022-es pénzügyi évre vonatkozó operatív előrejelzéseket. Az ukrajnai háború pénzügyi hatásait még nem lehet teljes mértékben és véglegesen felmérni. Ennek megfelelően a prognózis nem tartalmaz közvetlen negatív hatásokat. A prognózis további feltétele, hogy az árfolyamok nagyrészt stabilak maradnak, a koronavírus-járvány nem okoz jelentős visszaesést, és a geopolitikai és gazdasági környezet nem romlik jelentősen a jelenlegi helyzethez képest. A Knorr-Bremse arra is számít, hogy a nemzetközi ellátási nehézségek okozta kihívások továbbra is fenn fognak állni.

Ennek fényében a Knorr-Bremse a 2022-es pénzügyi évre továbbra is 6800-7200 millió euró közötti árbevételre, 12,5%-14,0% közötti operatív EBIT-marzsra és 500-600 millió euró közötti szabad pénzáramlásra számít.

A Knorr-Bremse 1,3 millió eurót adományoz az ukrajnai háború áldozatait segítő szervezeteknek

A Knorr-Bremse AG igazgatótanácsa a lehető leghatározottabban elítélte Oroszország Ukrajnát ért támadásait, és a legutóbbi szankciókkal összhangban egyértelmű következményekről döntött a vállalat saját oroszországi üzleti tevékenységére nézve is. Ez többek között magában foglalja a KB KAMA vegyesvállalatból való kilépést, és nem kerül sor új vállalkozás (OE) felvásárlására. A Knorr-Bremse ugyanakkor úgy döntött, hogy egy belső adománygyűjtő kampány keretében konkrét segítséget nyújt az ukrajnai háború sújtotta embereknek és a menekülteknek: A munkatársak magas szintű részvételének és a nagylelkű egyéni adományoknak köszönhetően, amelyeket a vállalat megduplázott, több mint 1,3 millió euró gyűlt össze. A Knorr-Bremse ezzel a pénzzel támogatja például a Német Vöröskereszt és az UNICEF, az Egyesült Nemzetek Gyermekalapjának ukrajnai segélyakcióit. A Knorr-Bremse is csatlakozott a "Job Aid For Ukrainian Refugees" kezdeményezéshez, és többek között saját szolgáltatásaival is segíti a menekültek németországi beilleszkedését és munkába állását.

Média: Alexander Stechert-Mayerhöfer, vállalati kommunikációs igazgató,
tel.: +49 89 3547 1942, alexander.stechert-mayerhoefer@knorr-bremse.com

Investor Relations: Andreas Spitzauer, Investor Relations igazgató,
tel.: +49 89 3547 182310, andreas.spitzauer@knorr-bremse.com

A teljes negyedéves kimutatás a www.knorr-bremse.com weboldalon érhető el.

 

Bucsai Edina

Tel: +36 76 511 738
Mobil: +36 30 428 5115
e-Mail: edina.bucsai@knorr-bremse.com

Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.
Knorr-Bremse TruckServices
H-6000 Kecskemét, Georg Knorr u. 8.
Hungary

Kovács Beatrix

Tel: +36 1 2894 109
Mobil: +36 30 190 9710
e-Mail: beatrix.kovacs@knorr-bremse.com

Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.
Knorr-Bremse Rail Vehicle Systems Budapest
H-1238 Budapest, Helsinki út 105.
Hungary

SajtólistaShare

Knorr-Bremse mutatói 


Knorr-Bremse mutatói