GINOP-2.2.1-15-2017-00077

„Új fejlesztésű alapanyagok, nano-kompozitok alkalmazása sűrített levegős fék- és segédrendszerek tervezésében"

Pályázó(k) neve(i): Neumann János Egyetem és Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.
Forrás megnevezése: Európai Regionális Fejlesztési Alap terhére vissza nem térítendő támogatás
Támogatási összeg: 350 000 000 Ft
Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. támogatási összeg: 129 685 000 Ft
Projekt összköltsége: 514 665 000 Ft
Támogatás intenzitás: 68,01 % (Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. 44,06%)
Projekt megvalósításának tervezett/ tényleges kezdete: 2017.08.01.
Projekt megvalósítás tervezett/ tényleges befejezése: 2019.10.31.

Projekt rövid összefoglalása:

A projekt során kifejlesztésre kerültek egy moduláris, elektronikus levegőelőkészítő egység, elektronikus abroncstöltő rendszer haszongépjárművek számára és új tréler fékvezérlő szelep prototípusai, melyekben a Knorr-Bremse funkcionális újdonságai mellett a Neumann János Egyetemmel közösen végzett kutatómunkájuk során létrehozott nano-kompozit alapanyagreceptúrák és vizsgálati eljárások is kipróbálásra, alkalmazásra kerülhettek. A prototípusok részletes tartós teszteléses vizsgálaton is átestek a Knorr-Bremse kecskeméti Teszt Központjában.

A polimer és gumi alapanyagok jelentős szerepet játszanak a Knorr-Bremse kutatás-fejlesztési munkájában, melyeknek mechanikai tulajdonságait sikerült több paraméter tekintetében is nano méretű anyagösszetevők alkalmazásával javítani a projekt során. Szintén a polimerek alkalmazásának eddigi vizsgálati eljárásait sikerült továbbfejleszteni gyorsabb és hatékonyabb módszerekké, melyek csökkenthetik a time to market mutató, vagyis a kifejlesztett termékek piacra juttatási idejének mérőszámát. A Neumann János Egyetem és a Knorr-Bremse kutatói, mérnökei szorosan együttműködve dolgozták ki ezeket az új eljárásokat, új, alternatív alapanyagokat, mely munka során egymás tevékenységét is jobban megismerve, a kutatási irányokat együtt meghatározva lehetőséget teremtettek a további, a projekt lezárását követően is folytatható sikeres együttműködéshez.

A Knorr-Bremse 1995 óta végez kutatás-fejlesztési tevékenységet Budapesten és Kecskeméten és hazánkban a multinacionális vállalatok között elsőként hozott létre Kutatás-fejlesztési Központot. A pályázatban szereplő kutatás-fejlesztési projekt megvalósulása a partnerek között már korábban is meglévő K+F+I együttműködést mélyíti tovább, amelynek során hatékony együttműködésre, tudástranszferre kerül sor a konzorciumi partnerek között.

  • Sajtóközlemény (2019.11.12.): Sikeresen zárult a Knorr-Bremse és a Neumann János Egyetem konzorciumának alternatív autóipari alapanyagok és eljárások kutatására irányuló projektje:
    „A kecskeméti székhelyű Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. és a kecskeméti Neumann János Egyetem konzorciuma a GINOP-2.2.1-15-2017-00077 azonosítószámú „Új fejlesztésű alapanyagok, nano-kompozitok alkalmazása sűrített levegős fék- és segédrendszerek tervezésében" című, 2019. október 31-én záródó, 27 hónapig tartó projektjében olyan alternatív autóipari alapanyagokat és eljárásokat kutatott, melyek hosszabb távon is a Knorr-Bremse vállalat kutatás-fejlesztési munkáját támogatják. A pályázat során elnyert 350 millió forint (~ 1,1 millió EUR) vissza nem térítendő, Európai Uniós támogatást a konzorciumi tagok K+F együttműködésük erősítésére, kibővítésére, alternatív termékfejlesztési eljárások, és alapanyagok kutatására és ezek segítségével prototípus rendszerek létrehozására fordították. ..."

Share